Pieczeń wieprzowa z owocami

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na pieczenie mięsa) 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 1 kg mięsa wieprzowego z szynki
- garść orzechów włoskich (połówki)
- puszka brzoskwiń
- kilka bezpestkowych mandarynek (klementynki)
- 3 kiwi
- liście sałaty
- tłuszcz do smażenia
- ocet winny
- ulubione przyprawy

Mięso, wytarte wilgotną ściereczką nasączoną octem, nacieramy ulubionymi przyprawami - pieprz, sól oraz zioła. Gdy porcja mięsa jest nieforemna, rolujemy ją i owijamy bawełnianą nicią. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z grubym dnem (ważne) i dusimy przez ok. godzinę, aż zmięknie. Zimną pieczeń kroimy w cienkie, zgrabne plastry, układamy dekoracyjnie na dużym półmisku, przybieramy owocami i orzechami w taki sposób, by każdy plaster był nimi nakryty. Podajemy nie później niż 15 min po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne