liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1,5 1itra lekkiego rosołu o wyraźnym, jarzynowym smaku
- 30 dag cielęciny bez kości obranej z błon i tłuszczu
- filiżanka utartego, żółtego sera
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- posiekany koperek
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Dwukrotnie przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą (czubek noża!) soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. Dodatkiem mogą być bardzo cienkie, chrupiące grzanki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz