Lody z gorącą czekoladą

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 4 porcje lodów pistacjowych
- duży banan
- 4 kiwi

Sos:
- kieliszek likieru bananowego lub białego rumu
- szklanka słodkiej, 18% śmietany
- tabliczka (10 dag) twardej, gorzkiej czekolady

Lody układamy w pucharkach, obkładamy w sposób dekoracyjny plasterkami owoców i ustawiamy w zamrażalniku. W rondełku rozgrzewamy śmietanę, nie dopuszczając, by się zagotowała. Do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż całość dobrze się połączy, wlewamy alkohol, nadal mieszamy.
Wychłodzone porcje lodów wyjmujemy z lodówki, polewamy gorącym sosem i natychmiast podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne