liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 porcje lodów pistacjowych
- duży banan
- 4 kiwi
Sos:
- kieliszek likieru bananowego lub białego rumu
- szklanka słodkiej, 18% śmietany
- tabliczka (10 dag) twardej, gorzkiej czekolady
Lody układamy w pucharkach, obkładamy w sposób dekoracyjny plasterkami owoców i ustawiamy w zamrażalniku. W rondełku rozgrzewamy śmietanę, nie dopuszczając, by się zagotowała. Do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż całość dobrze się połączy, wlewamy alkohol, nadal mieszamy.
Wychłodzone porcje lodów wyjmujemy z lodówki, polewamy gorącym sosem i natychmiast podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz