liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- biała część dorodnego pora
- 20 dag fasolki szparagowej
- porcjowy kalafior
- szklanka naturalnego jogurtu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki utartego, żółtego sera
- 4 cienkie naleśniki
- czubata łyżeczka mąki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- 1/2 lub więcej łyżeczki przyprawy do zup w zależności od własnych upodobań smakowych
Do garnka wlewamy 6 szklanek wody, zagotowujemy, wrzucamy obraną, pokrojoną na niewielkie kawałki fasolkę szparagową, obgotowujemy przez 10 min. W łyżce oliwy podsmażamy krążki pora, uważając, by się nie zrumieniły, i dodajemy do gotującej się fasolki wraz z pozostałymi, pokrojonymi w drobne słupki jarzynami oraz podzielonym na różyczki kalafiorem. Całość lekko solimy i gotujemy nie dłużej niż przez 15 min (jarzyny powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Mąkę rozprowadzamy w mleku, łączymy, cały czas lekko ubijając, z jogurtem i śmietaną. Powstałym sosem zalewamy warzywa, doprawiamy do smaku, pamiętając, że flaczki powinny być pikantne. Podajemy lekko posypane zieleniną lub tartym serem z dodatkiem pokrojonych w cienki makaronik naleśników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz