Lody z bananami w sosie czekoladowym

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 6 małych bananów lub 3 duże
- 6 porcji lodów waniliowych lub śmietankowych
- szklanka śmietany kremowej
- 1/2 szklanki konfitury malinowej

Sos czekoladowy: 
- 4 łyżeczki ciemnego kakao 
- mała filiżanka wody
- mała filiżanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka masła

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu dajemy do rondelka, stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Od chwili zagotowania trzymamy na niewielkim ogniu (sos powinien tylko lekko mrugać), cały czas mieszając, przez ok. 3 min, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy, ale od czasu do czasu mieszamy, by na sosie nie wytworzył się lekki kożuszek.
Na deserowych talerzykach rozkładamy plasterki bananów, na nich robimy dekoracyjne kleksiki z konfitur, nakładamy lodowe kule, całość przybieramy bitą śmietaną, polewamy sosem czekoladowym (gorącym lub zimnym) i od razu podajemy. Dodatkiem mogą być cienkie, kruche ciasteczka lub waflowe rurki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne