Staropolska zakąska z jajek

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 15 min (oprócz czasu na gotowanie jajek)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 6 świeżych jajek
- plasterki świeżego ogórka 
- czubata łyżeczka nasion kminku
- czubata łyżeczka soli
- 11 wody

Do wody wsypujemy sól, nasiona kminku, wkładamy jajka w skorupkach, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia gotujemy jajka w wodzie, w której się moczyły, na niewielkim ogniu przez 2 godz., odstawiamy do wychłodzenia. Na płaskim półmisku rozkładamy skośnie pokrojone plasterki ogórka, na każdym układamy połowę obranego ze skorupki jajka - powinny mieć delikatny, kminkowy aromat i barwę kremowej śmietany.
Połówki jajek można także ułożyć na cienkich plastrach salami lub okrągłych plasterkach dorodnego pomidora.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne