liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 8 młodych kalarepek z liśćmi
- 6 szklanek wywaru z włoszczyzny i kości lub rosołu drobiowego z koncentratu
- 2 łyżki mleka
- szklanka śmietany
- czubata łyżka posiekanego koperku
- kilka listków świeżego cząbru lub szczypta listków suszonych
- łyżka mąki
- sól
Obrane ze skórki kalarepki kroimy w cienki makaronik, płuczemy i odsączamy na sicie. Liście kalarepki, po odrzuceniu zewnętrznych, grubych, odzieramy ze środkowych, tzw. nerwów, kroimy w cienkie paseczki, parzymy na sicie wrzątkiem. Na gorący wywar wrzucamy rozdrobnione kalarepki, sparzone liście i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy świeże listki cząbru lub suszone, roztarte dokładnie w dłoniach. Zupę zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym mleku. Całość zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy z roztrzepaną śmietaną i koperkiem, gdy trzeba, solimy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz