Napój z czarnych jagód

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- 2 szklanki przebranych, opłukanych i odsączonych czarnych jagód
- dorodna, dojrzała brzoskwinia
- mały kawałek cienko skrojonej skórki z cytryny
- sok z cytryny
- 2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki cukru
- czubata łyżeczka cukru pudru

Obraną ze skórki brzoskwinię dzielimy na połowę, odrzucamy pestkę, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki owocu wkładamy na spód szklanego dzbanka, posypujemy cukrem pudrem, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy przykryte ściereczką. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i skórki z cytryny. Jagody przecieramy przez perlonowe sito, przelewając kilkakrotnie przegotowaną, letnią wodą, aż na sicie pozostaną małe pestki. Sokiem z wodą zalewamy zmacerowaną z cukrem brzoskwinię, całość schładzamy. Podajemy godzinę po przygotowaniu. Napój powinien mieć temperaturę pokojową.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne