liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 szklanki przebranych, opłukanych i odsączonych czarnych jagód
- dorodna, dojrzała brzoskwinia
- mały kawałek cienko skrojonej skórki z cytryny
- sok z cytryny
- 2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki cukru
- czubata łyżeczka cukru pudru
Obraną ze skórki brzoskwinię dzielimy na połowę, odrzucamy pestkę, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki owocu wkładamy na spód szklanego dzbanka, posypujemy cukrem pudrem, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy przykryte ściereczką. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i skórki z cytryny. Jagody przecieramy przez perlonowe sito, przelewając kilkakrotnie przegotowaną, letnią wodą, aż na sicie pozostaną małe pestki. Sokiem z wodą zalewamy zmacerowaną z cukrem brzoskwinię, całość schładzamy. Podajemy godzinę po przygotowaniu. Napój powinien mieć temperaturę pokojową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz