Piersi indyka z sałatką owocową

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na pieczenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 
- duża pierś indyka (1-1,2 kg)
- puszka ananasów
- 3 bezpestkowe pomarańcze
- 3 banany
- 3 kiwi
- puszka brzoskwiń
- kiść winogron
- liście sałaty
- majonez
- tłuszcz do smażenia
- sól
- biały pieprz
- suszona szałwia lub przyprawa typu Fines Herbes

Mięso nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztartą w dłoniach szałwią lub przyprawą Fines Herbes, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Następnie lekko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do rondla i dusimy ok. godziny, aż zmięknie. Zimne mięso kroimy bardzo ostrym, cienkim nożem na duże plastry i układamy dekoracyjnie na obrzeżach półmiska, środek wykładamy odsączonymi plastrami ananasa, na nich rozkładamy niezbyt grubo pokrojoną sałatkę z pozostałych owoców. Plastry mięsa przybieramy małym kleksem majonezu i liściem sałaty.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne