liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- zakwas na żur w ilości według własnych upodobań smakowych
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 21 wody
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 2 młode kalarepki
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- duża łyżka smalcu (najlepiej własnej roboty - może być inny tłuszcz, ale na domowym smalcu żurek jest najsmaczniejszy)
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
Do gotującej się wody dajemy smalec i wszystkie przyprawy. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa oraz zieloną pietruszkę i gotujemy na średnim ogniu, aż składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Odstawiamy zupę z ognia, zalewamy zakwasem, smakujemy, ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy do smaku i łączymy z lekko ubitą śmietaną. Podajemy z drobnymi grzankami z tostowego chleba.
0 komentarze:
Prześlij komentarz