Żurek jarzynowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- zakwas na żur w ilości według własnych upodobań smakowych
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 21 wody
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 2 młode kalarepki
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- duża łyżka smalcu (najlepiej własnej roboty - może być inny tłuszcz, ale na domowym smalcu żurek jest najsmaczniejszy)
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól

Do gotującej się wody dajemy smalec i wszystkie przyprawy. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa oraz zieloną pietruszkę i gotujemy na średnim ogniu, aż składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Odstawiamy zupę z ognia, zalewamy zakwasem, smakujemy, ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy do smaku i łączymy z lekko ubitą śmietaną. Podajemy z drobnymi grzankami z tostowego chleba.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne