liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 1 esencjonalnego rosołu o wyraźnym jarzynowym smaku lub wywaru z kości i jarzyn
- czubaty kubek dorodnych, obranych, pozbawionych łodyg i ogonków liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- zielenina
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- sól
- biały pieprz
Szpinak zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie. Gdy się lekko odsączy, siekamy wraz z czosnkiem i zasmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając. Podczas zasmażania ze szpinaku powinien wyparować cały sok, Do gorącego wywaru przekładamy szpinak i mieszając, dokładnie rozprowadzamy. Zupę zagotowujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w śmietanie, ponownie zagotowujemy i trzymamy przez 3 min na ogniu, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną zieleniną, z paluszkami z ciasta francuskiego lub ze zrumienionymi grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz