Pikantna zupa serowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 2 małe, topione serki (najlepsze cheddar lub gouda) 
- 2 szklanki lekkiego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- grzanki z jednej bułki
- łyżka masła
- zielenina
- sól
- pieprz
- szczypta utartej gałki muszkatołowej

Rosół zagotowujemy z mlekiem, dodajemy serki i, cały czas mieszając, czekamy, aż serki się rozpuszczą, a zupa stanie się jednolita i zawiesista. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań, pamiętając, ze serki są pikantne. Zestawiamy z ognia, wlewamy wino, mieszamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę bułkę, rumienimy grzanki, rozkładamy na talerzach, posypujemy zieleniną i zalewamy bardzo ciepłą zupą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne