liczba porcji: 25
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na moczenie grzybów)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 gęsie wątróbki
- 2 cebule
- 1/2 szklanki suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy borowików)
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki świeżego masła
- tłuszcz do smażenia
- sól
- biały pieprz
- cukier puder
- mielony imbir
- gałka muszkatołowa
Opłukane grzyby moczymy w mleku i odstawiamy na jeden dzień, dodajemy szklankę wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Pokrojone cebule i wątróbki podsmażamy na tłuszczu, uważając, by się nie zrumieniły. Dokładnie odsączone grzyby i podsmażoną wątróbkę z cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, następnie przecieramy przez ostre sito. Uzyskaną masę dokładnie ucieramy z masłem, przyprawiamy do smaku i układamy na szklanym półmisku. Wierzch pasztetu możemy ozdobić, wykonując dekorację nożem lub łyżeczką. Podajemy po lekkim schłodzeniu, z dodatkiem białego pieczywa.
0 komentarze:
Prześlij komentarz