Napój cytrynowo-miętowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 2 płaskie łyżki suszonych listków mięty pieprzowej
- 2 cytryny
- 1 litr wody stołowej lub oligoceńskiej 
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru

Listki mięty, cukier oraz skórkę zdjętą z jednej, dokładnie wyszorowanej w gorącej wodzie cytryny zalewamy 1 litrem wrzątku, przykrywamy, trzymamy w cieple lub na najmniejszym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, przez 15 min. Napój cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą, dodajemy miód i sok wyciśnięty z cytryn. Podajemy schłodzony.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne