liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka przebranych malin
- 2 pełne szklanki obranych, pokrojonych w cząstki jabłek (kilka gatunków)
- 3 szklanki wody stołowej łub oligoceńskiej
- kawałek cienko skrojonej skórki z cytryny
- sok z cytryny do smaku
- 4 kopiaste łyżki cukru
Do zagotowanej z dodatkiem cukru i skórki z cytryny wody dodajemy jabłka i gotujemy na dużym ogniu przez 5 min. Po zestawieniu trzymamy pod przykryciem przez 2 min. Następnie cedzimy przez sito wyłożone gazą i odstawiamy do przechłodzenia. Maliny przecieramy przez perlonowe sito, nieprzetarte owoce przepłukujemy wywarem z jabłek. Napój doprawiamy sokiem z cytryny i, gdy trzeba, łyżką płynnego miodu. Podajemy dobrze schłodzony.
0 komentarze:
Prześlij komentarz