Grzane wino z korzeniami

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- butelka czerwonego, wytrawnego lub półsłodkiego wina
- kawałek suchej skórki z pomarańczy
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 20 goździków (można mniej!)
- 1/2 małej laski wanilii
- wiórek kwiatu muszkatołowego
- szklanka wody stołowej (woda z kranu może popsuć smak)

Do emaliowanego, bez najmniejszego śladu odbicia garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Wlewamy wino, składniki mieszamy, naczynie szczelnie przykrywamy i ustawiamy na najmniejszym ogniu - płyn powinien się lekko podgrzewać i naciągać smakiem oraz aromatem korzeni, ale nie może się zagotować. Podajemy w wygrzanych kamionkowych kokilkach lub w wygrzanych, małych filiżankach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne