liczba porcji: 10
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- butelka czerwonego, wytrawnego lub półsłodkiego wina
- kawałek suchej skórki z pomarańczy
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 20 goździków (można mniej!)
- 1/2 małej laski wanilii
- wiórek kwiatu muszkatołowego
- szklanka wody stołowej (woda z kranu może popsuć smak)
Do emaliowanego, bez najmniejszego śladu odbicia garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Wlewamy wino, składniki mieszamy, naczynie szczelnie przykrywamy i ustawiamy na najmniejszym ogniu - płyn powinien się lekko podgrzewać i naciągać smakiem oraz aromatem korzeni, ale nie może się zagotować. Podajemy w wygrzanych kamionkowych kokilkach lub w wygrzanych, małych filiżankach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz