Lody herbaciane

liczba porcji:
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 2 płaskie łyżki aromatycznej, suchej herbaty
- 2 szklanki pełnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- mała laska wanilii
- 4 jajka
- utarta czekolada
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru do białek

Wanilię dzielimy na cząstki, dajemy do mleka, zagotowujemy i wrzącym zalewamy listki herbaty. Naczynie przykrywamy odstawiamy na 10 min do zaparzenia, cedzimy przez gęste sito.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, łączymy z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorącą wodą i nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Do masy mleczno-jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), przekładamy do formy lub salaterki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. Przygotowane porcje oprószamy utartą czekoladą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne