liczba porcji: 10
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 5 przepiórczych jajeczek ugotowanych na twardo
- szklanka kwaśnej kremówki
- łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki mleka
- pomidor
- świeży ogórek
- zielenina
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- łyżeczka mielonej żelatyny
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozprowadzamy we wrzącym mleku. Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przyprawy, rozpuszczoną żelatynę, składniki delikatnie i dokładnie łączymy. Z plastrów szynki formujemy zgrabne rożki, napełniamy kremem, układamy na okrągłym półmisku wąską częścią do środka i odstawiamy w chłodne miejsce, by krem stężał. Przed podaniem przybieramy połówkami przepiórczych jajeczek, cząstkami pomidora, plasterkami ogórka i zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz