Staropolska zupa śmietanowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 11 pełnego mleka
- 0,5 1 dobrej, kwaskowej śmietany
- płaska łyżka ziaren kminku
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki soli

Na gotujące się mleko wrzucamy wypłukany i odsączony kminek, dodajemy sól i trzymamy w odkrytym naczyniu, na niewielkim ogniu. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę z mąką, bardzo dokładnie, by nie było grudek. Gorące mleko cedzimy i łączymy, lejąc strumykiem, ze śmietaną, cały czas mieszając.
Gdy składniki się połączą, stawiamy zupę na niewielkim ogniu na 3 min, by mąka się zagotowała i straciła smak surowizny. Zupę cały czas lekko ubijamy, by nie powstał kożuszek. Przed podaniem, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku solą. Podajemy do gotowanych ziemniaków, polanych tłuszczem i posypanych koperkiem lub do ziemniaków smażonych na słonince z dodatkiem cebuli.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne