liczba porcji: 10
czas przygotowania: 12 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 20 średniej grubości plasterków cienkiego salami
- duży, wąski ogórek (najlepiej szklarniowy)
- 5 oliwek bez pestek
- piórka świeżego koperku
- 2 pomidory lub pęczek rzodkiewek do dekoracji
- gęsty majonez
Ze środka ogórka wykrawamy 10 krążków, nieco grubszych od plasterków salami. Wędlinę lekko smarujemy majonezem, między 2 plasterki kładziemy krążek ogórka, łączymy. Porcje układamy na płaskim półmisku, wierzch dekorujemy kopczykiem majonezu, w który lekko wciskamy połowę oliwki, i przybieramy piórkami koperku. Półmisek dekorujemy pozostałymi plasterkami ogórka i cząstkami pomidora lub różyczkami z rzodkiewek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz