Zupa z selera naciowego

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie (w sezonie warzywnym)

Składniki: 
- dorodny pęd selera naciowego
- 20 dag gotowanej, chudej szynki
- 6 szklanek rosołu (może być z koncentratu)
- 2 łyżki masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki śmietany (można ją zastąpić naturalnym jogurtem)
- topiony serek kremowy 
- 2 cebule średniej wielkości
- szczypta soli

Z selera odcinamy końcówki korzenia, z zewnętrznych łodyg bardzo dokładnie usuwamy twarde włókna, resztę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzane masło wrzucamy seler i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Gdy będzie prawie miękki, przekładamy do garnka a na pozostałym tłuszczu (gdy trzeba, uzupełniamy) podsmażamy drobno posiekaną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła. Dodajemy do selera, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony na części serek oraz rozdrobnioną szynkę, całośc gotujemy jeszcze przez 3 min. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i, gdy trzeba, solimy. Podajemy gorącą.
Uwaga: zupa nie nadaje się do odgrzewania!

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne