liczba porcji: 10
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 plastrów chudej, gotowanej szynki
- puszka ananasów w plastrach
- kieliszek koniaku lub winiaku
- czubata łyżeczka żelatyny
- 2-3 szklanki galarety mięsnej
- zielenina
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, dodajemy 3 łyżki gorącego soku z ananasów i dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. W malakserze rozbijamy na mus 8 plastrów ananasa, dodajemy koniak, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Mus, w równych ilościach, rozkładamy na plastrach szynki, zwijamy w zgrabne rożki. Porcje układamy na okrągłym półmisku, węższym końcem do środka, na środku kładziemy krążek ananasa, pozostałe kroimy na części i układamy je dekoracyjnie między porcjami. Całość zalewamy dwu- lub trzykrotnie galaretą, by porcje szynki były równomiernie przykryte, stawiamy w chłodnym miejscu, aż stężeje. Przed podaniem przybieramy zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz