Napój malinowo-porzeczkowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na macerację owoców)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin
- szklanka obranych porzeczek (białe lub czerwone)
- 2 czubate łyżki cukru pudru 
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki wody stołowej lub oligoceńskiej

Maliny przesypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy porzeczki, gotujemy na silnym ogniu przez 3 min, odstawiamy. Całość trzymamy pod przykryciem przez 2 min. Cedzimy na sicie wyłożonym gazą. Maliny przecieramy przez perlonowe sito, przelewamy schłodzonym wywarem z porzeczek, mieszamy. Gdy trzeba, napój doprawiamy łyżką płynnego miodu. Podajemy dobrze schłodzony.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne