liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na macerację owoców)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin
- szklanka obranych porzeczek (białe lub czerwone)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki wody stołowej lub oligoceńskiej
Maliny przesypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy porzeczki, gotujemy na silnym ogniu przez 3 min, odstawiamy. Całość trzymamy pod przykryciem przez 2 min. Cedzimy na sicie wyłożonym gazą. Maliny przecieramy przez perlonowe sito, przelewamy schłodzonym wywarem z porzeczek, mieszamy. Gdy trzeba, napój doprawiamy łyżką płynnego miodu. Podajemy dobrze schłodzony.
0 komentarze:
Prześlij komentarz