liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- duży filet z piersi indyka (1-1,2 kg)
- liście sałaty
- 3 bezpestkowe pomarańcze
- 3 kiwi
- szklanka niesłodzonego soku z pomarańczy (najlepszy wyciśnięty bezpośrednio z owoców)
- oliwa lub olej do smażenia
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Dokładnie wytarty wilgotną ściereczką filet nacieramy sokiem z pomarańczy i przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu opiekamy mięso ze wszystkich stron, przekładamy do rondla, kropimy lekko wodą, podlewamy sokiem z pomarańczy, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu. W czasie duszenia przewracamy mięso kilka razy, często podlewając wytworzonym sosem. Gdy trzeba, podlewamy na przemian wodą i sokiem z pomarańczy. Upieczony, zimny filet kroimy w cienkie plastry, układamy na wyłożonym liśćmi sałaty półmisku, przekładając każdy plaster krążkiem pomarańczy i kiwi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz