Faszerowane rożki mięsne

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 50 dag kiełbasy szynkowej (lub mortadeli) pokrojonej w niezbyt grube plastry 
- 2 czubate łyżki utartego, żółtego sera
- łyżka masła
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżka majonezu
- musztarda
- liście sałaty lub selera naciowego
- pomidor
- strąk papryki
- ogórek
- sól
- biały pieprz
- mielona słodka papryka
- chili

Z pokrojonej wędliny wybieramy 10 ładnych plastrów, pozostałe siekamy i łączymy z utartym na puch masłem i pozostałymi składnikami farszu. Gdy masa stanie się puszysta i jednolita, doprawiamy - powinna być pikantna, o zdecydowanym, wyraźnym smaku. Smarujemy nią plastry wędliny, zwijamy w zgrabne rożki, układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy pomidorem, papryką i ogórkiem - im bardziej kolorowo, tym lepiej. Zakąskę możemy przygotować wcześniej i zalać galaretą mięsną. Możemy także podać ją z dodatkiem majonezu lub innego zimnego sosu o łagodnym smaku.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne