liczba porcji: 10
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 50 dag kiełbasy szynkowej (lub mortadeli) pokrojonej w niezbyt grube plastry
- 2 czubate łyżki utartego, żółtego sera
- łyżka masła
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżka majonezu
- musztarda
- liście sałaty lub selera naciowego
- pomidor
- strąk papryki
- ogórek
- sól
- biały pieprz
- mielona słodka papryka
- chili
Z pokrojonej wędliny wybieramy 10 ładnych plastrów, pozostałe siekamy i łączymy z utartym na puch masłem i pozostałymi składnikami farszu. Gdy masa stanie się puszysta i jednolita, doprawiamy - powinna być pikantna, o zdecydowanym, wyraźnym smaku. Smarujemy nią plastry wędliny, zwijamy w zgrabne rożki, układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy pomidorem, papryką i ogórkiem - im bardziej kolorowo, tym lepiej. Zakąskę możemy przygotować wcześniej i zalać galaretą mięsną. Możemy także podać ją z dodatkiem majonezu lub innego zimnego sosu o łagodnym smaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz