Zupa z cukinii

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- młoda cukinia średniej wielkości
- 3 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 
- mała cebula
- duży ząbek czosnku
- szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej
- posiekany koperek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz

Na rozgrzanej oliwie lekko zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę (wcześniej obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych) cukinię. Całość podsmażamy przez 3 min, często mieszając, następnie przekładamy do naczynia z rosołem i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 min, aż składniki będą miękkie. Zupę przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodajemy spienioną śmietanę. Podajemy gorącą, posypaną koperkiem, z dodatkiem rumianych grzanek z testowego chleba lub smażonych ziemniaków albo w kokilkach jako dodatek do dobrze zrumienionych, gorących placków ziemniaczanych.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne