liczba porcji: 4
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 11 schłodzonego mleka (może być pełnotłuste)
- 2 szklanki świeżych, umytych malin lub szklanka naturalnego soku malinowego
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
Maliny wrzucamy do malaksera wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozcieramy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita i spieniona, lejemy bardzo powoli mleko, cały czas miksując. Podajemy zaraz po przygotowaniu w wysokich, wychłodzonych szklankach.
Wersja z sokiem: Mleko miksujemy z cukrem pudrem, gdy się spieni, dolewamy, bardzo powoli, sok. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz