Koktajl kawowy ("Murzynek")

liczba porcji:
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku
- 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady
- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- kostki kawowego lodu

Do gorącego, ale niewrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całość dokładnie mieszamy odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem kładziemy do szklanek kostki lodu. Oziębioną kawę miksujemy aż się spieni, rozlewamy do szklanek, na wierzch sypiemy utartą czekoladę w taki sposób, by utworzył się gruby kożuszek. Podajemy ze słomką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne