liczba porcji: 10
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
- kieliszek koniaku lub winiaku
- 1/2 kostki masła
- szklanka kwaśnej kremówki
- 2-3 szklanki galarety mięsnej
- sól
- biały pieprz
- pieprz cayenne
- zielenina i małe cząstki pomidora do przybrania półmiska
Masło i pasztet rozbijamy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy śmietanę ubitą z dodatkiem szczypty soli na bardzo gęsty puch, składniki łączymy, dodajemy koniak, całość delikatnie doprawiamy do smaku. Na rozłożone plastry szynki nakładamy, w równych ilościach, przygotowany krem, ruloniki zwijamy i układamy w dekoracyjny sposób na półmisku. Między porcjami kładziemy cząstki pomidora i zieleninę. Całość zalewamy dwu- lub trzykrotnie galaretą w taki sposób, by porcje były okryte równą warstwą, trzymamy w lodówce, aż stężeje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz