Szynka po królewsku w galarecie

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 20 dag pasztetu z drobiu lub królika
- kieliszek koniaku lub winiaku 
- 1/2 kostki masła
- szklanka kwaśnej kremówki
- 2-3 szklanki galarety mięsnej 
- sól
- biały pieprz
- pieprz cayenne
- zielenina i małe cząstki pomidora do przybrania półmiska

Masło i pasztet rozbijamy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy śmietanę ubitą z dodatkiem szczypty soli na bardzo gęsty puch, składniki łączymy, dodajemy koniak, całość delikatnie doprawiamy do smaku. Na rozłożone plastry szynki nakładamy, w równych ilościach, przygotowany krem, ruloniki zwijamy i układamy w dekoracyjny sposób na półmisku. Między porcjami kładziemy cząstki pomidora i zieleninę. Całość zalewamy dwu- lub trzykrotnie galaretą w taki sposób, by porcje były okryte równą warstwą, trzymamy w lodówce, aż stężeje.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne