Lody płonące (palące się)

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 6 kulek lodów waniliowych
- 6 kulek lodów owocowych
- łyżka spirytusu
- szklanka śmietany kremowej
- 6 kostek cukru
- 6 kawałków suchego wafla (nieco większych od kostek cukru)
- 2 kiwi
- duży banan
- 6 łyżek sezonowych, miękkich owoców (maliny, truskawki, poziomki, czarne jagody, winogrona pozbawione pestek)

Na spodzie pucharków rozkładamy kulki lodów, posypujemy drobnymi owocami. Na nich formujemy zgrabny kopczyk z ubitej na bardzo gęsty puch śmietany, otaczamy plasterkami kiwi i bananów. Na czubku śmietanowego kopczyka kładziemy suchy wafel, na nim nasączoną spirytusem kostkę cukru i, wnosząc deser na stół, cukrowe kostki zapalamy. Lody prezentują się najpiękniej, gdy podajemy je o zmierzchu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne