liczba porcji: 6
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 kulek lodów waniliowych
- 6 kulek lodów owocowych
- łyżka spirytusu
- szklanka śmietany kremowej
- 6 kostek cukru
- 6 kawałków suchego wafla (nieco większych od kostek cukru)
- 2 kiwi
- duży banan
- 6 łyżek sezonowych, miękkich owoców (maliny, truskawki, poziomki, czarne jagody, winogrona pozbawione pestek)
Na spodzie pucharków rozkładamy kulki lodów, posypujemy drobnymi owocami. Na nich formujemy zgrabny kopczyk z ubitej na bardzo gęsty puch śmietany, otaczamy plasterkami kiwi i bananów. Na czubku śmietanowego kopczyka kładziemy suchy wafel, na nim nasączoną spirytusem kostkę cukru i, wnosząc deser na stół, cukrowe kostki zapalamy. Lody prezentują się najpiękniej, gdy podajemy je o zmierzchu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz