liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie (w sezonie warzywnym)
Składniki:
- kilka dojrzałych, miękkich pomidorów (po przetarciu mają powstać 2 szklanki soku)
- pęczek zieleniny: listki lubczyku, natki pietruszki i selera związane bawełnianą nitką
- posiekany koperek
- szklanka mleka
- szklanka gęstej śmietany
- 2 szklanki wody
- czubata łyżka czystego smalcu
- sól
- pieprz
- cukier
Ciasto na lane kluski:
- jajko
- żółtko
- czubata łyżka pszennej mąki
Do wrzącej wody wrzucamy pęczek zieleniny, lekko solimy, gotujemy. Na rozgrzanym smalcu smażymy pokrojone pomidory, gdy się rozprużą, przecieramy przez sito, przelewając wywarem z zieleniny, z którego usuwamy wygotowany pęczek zieleniny. Przecier łączymy z pozostałą wodą, dodajemy mleko lekko spienione ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy. Z jajka, żółtka i mąki ucieramy niezbyt gęste ciasto i lejemy bezpośrednio na gorącą zupę cienkim strumyczkiem, często mieszając, by kluseczki się nie posklejały. Gdy wszystkie wypłyną na wierzch, raz jeszcze dokładnie mieszamy i rozlewamy na talerze. Zupę podajemy oproszoną posiekanym koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz