liczba porcji: 20
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 15 dag gotowanej szynki lub innej dobrej wędliny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka delikatnej musztardy
- 2 czubate łyżki drobnych piórek koperku
- ziarna czarnego pieprzu lub ziela angielskiego
- zielenina do przybrania
- sól
- biały pieprz
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na z połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce.
Szynkę bardzo drobno siekamy, łączymy z majonezem, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy do smaku. Przygotowaną masą nadziewamy białka, wierzchy lekko wyrównujemy, obsypujemy koperkiem. Żółtka ucieramy ze śmietaną i musztardą, gdy masa będzie jednolita, przekładamy do woreczka z końcówką i dekorujemy porcje, w środek wkładamy ziarenko pieprzu lub ziela angielskiego. Podajemy na półmisku przybranym zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz