Szynka z płonącymi owocami

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 6 plastrów gotowanej szynki
- kieliszek koniaku, brandy lub spirytusu 
- 3 duże banany
- 3 duże brzoskwinie
- 12 dużych śliwek węgierek
- 2 kiwi
- garść sparzonych, obranych ze skórki migdałów
- liście sałaty
- płaska łyżka masła
- łyżeczka cukru

Na dużej, płaskiej patelni rozpuszczamy, dokładnie mieszając, masło i cukier. Gdy się roztopią, wkładamy przygotowane owoce, lekko skrapiamy wodą (2 łyżki) i podgrzewamy na niewielkim ogniu, by zmiękły, ale nie zmieniły kształtu i by nie wyparował z nich sok. Odstawiamy do wychłodzenia. Na płaskim półmisku rozkładamy liście sałaty, na nich kładziemy plastry szynki, a wolne miejsca między porcjami wypełniamy plasterkami kiwi z lekko wciśniętymi migdałami. Miękkie owoce rozkładamy w równych ilościach na plastrach szynki, polewamy każdą porcję koniakiem lub spirytusem, zapalamy i natychmiast podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne