liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na dojrzewanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- czubata łyżka zmielonej na pył kawy ziarnistej (arabica) lub czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (neska)
- szklanka nektaru jabłkowego
- czubata łyżka rodzynek
- 50 ml winiaku lub brandy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 litr wody
Wymieszaną z cukrem kawę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy (pod przykryciem) do schłodzenia. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy w łyżce kawy, dodajemy do naparu wraz z opłukanymi rodzynkami i nektarem jabłkowym. Składniki mieszamy i pozostawiamy na 12 godz. w temperaturze pokojowej. Przed podaniem płyn cedzimy przez gęste, wyłożone gazą sito, dodajemy alkohol. Podajemy lekko schłodzony - sam lub z dodatkiem kostek lodu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz