Kawa cappuccino

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- 2 szklanki wody stołowej lub oligoceńskiej
- 4 łyżeczki drobno zmielonej, dobrej gatunkowo kawy
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 4 łyżki ubitej śmietany (może być z pojemnika)
- łyżeczka cukru (można więcej)

Filiżanki, w których podajemy kawę, wstawiamy do podgrzewacza lub trzymamy we wrzącej wodzie (powinny być bardzo ciepłe). Mleko podgrzewamy, powinno być gorące, ale niezagotowane. Kawę i cukier wsypujemy do dzbanka, dodajemy czekoladę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce (np. do wygrzanego, ale niewłączonego piekarnika). Do wygrzanych filiżanek rozlewamy przecedzoną kawę, dodajemy lekko spienione, ciepłe mleko, wierzch przybieramy bitą śmietaną, i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje podana bardzo gorąca.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne