liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 szklanki wody stołowej lub oligoceńskiej
- 4 łyżeczki drobno zmielonej, dobrej gatunkowo kawy
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 4 łyżki ubitej śmietany (może być z pojemnika)
- łyżeczka cukru (można więcej)
Filiżanki, w których podajemy kawę, wstawiamy do podgrzewacza lub trzymamy we wrzącej wodzie (powinny być bardzo ciepłe). Mleko podgrzewamy, powinno być gorące, ale niezagotowane. Kawę i cukier wsypujemy do dzbanka, dodajemy czekoladę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce (np. do wygrzanego, ale niewłączonego piekarnika). Do wygrzanych filiżanek rozlewamy przecedzoną kawę, dodajemy lekko spienione, ciepłe mleko, wierzch przybieramy bitą śmietaną, i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje podana bardzo gorąca.
0 komentarze:
Prześlij komentarz