Napój marchwiowo-cytrusowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:
- 0,75 litra soku świeżo wyciśniętego z marchwi
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- sok z cytryny
- szklanka przegotowanej wody (stołowej lub oligoceńskiej)
- 4 łyżki płynnego miodu

W letniej, przegotowanej wodzie rozprowadzamy miód, odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Z dokładnie umytej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, podobnie wyciskamy sok z oczyszczonej, opłukanej marchwi. Soki łączymy, dodajemy wodę z miodem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i, bezpośrednio po przygotowaniu, rozlewamy do szklanek. Wierzch napoju oprószamy otartą z pomarańczy skórką, podajemy ze słomką. Napój powinien mieć temperaturę pokojową.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne