liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 1itry esencjonalnego rosołu koniecznie z cielęciny
- szklanka śmietany kremowej
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
W 2 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę, dodajemy do śmietany i ubijamy, aż stanie się jednolita i puszysta, łączymy z gorącym rosołem, dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz wyciśnięty sok (do zupy nie powinny się dostać pestki z cytryny, bo zgorzknieje) i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Trzymamy na niewielkim ogniu przez 3 min. Zupa powinna mieć lekko złocisty kolor i wspaniały aromat. Żółtka rozbijamy w kubku na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie rozprowadzamy. Naczynie z zupą zestawiamy z ognia i, cały czas mieszając, łączymy z żółtkami. Podajemy zaraz po przygotowaniu, z ugotowanym na sypko ryżem.
Uwaga! Zupa cytrynowa nie nadaje się do odgrzewania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz