Zakąska z jajek ze szparagami

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo 
- puszka szparagów konserwowych w zalewie
- 8 plastrów gotowanej szynki
- pomidor
- świeża papryka i zielenina do przybrania

Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- musztarda
- 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków (np. pieczarki)
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- biały pieprz

Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy pozostałe składniki i przyprawy w takiej ilości, by sos, mimo wyraźnego, pikantnego smaku, miał lekko słodki posmak. Gotowy odstawiamy w chłodne miejsce. Szparagi odsączamy na sicie. Na rozłożonych plastrach szynki układamy połówki jajek i szparagi, całość dekoracyjnie zawijamy i układamy na półmisku, wyłożonym zieleniną. Przed podaniem porcje zalewamy sosem i przybieramy cząstkami pomidora lub świeżej papryki oraz zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne