liczba porcji: 3l
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na dojrzewanie napoju)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2l wody stołowej lub oligoceńskiej
- 50 dag miodu akacjowego lub lipowego
- 5 dag świeżych drożdży
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu pachnących korzeni (goździki, cynamon, ziarna ziela angielskiego i kolendry)
Zagotowujemy wodę z miodem i przyprawami, gdy trzeba, zbieramy szumowiny, odstawiamy do przechłodzenia. W łyżce letniego płynu rozprowadzamy drożdże, gdy podrosną, łączymy z chłodnym napojem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, uważając, by nie dostały się pestki. Całość mieszamy, cedzimy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do idealnie czystych butelek, które przykrywamy gazą i trzymamy przez 12 godz. w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie butelki z płynem szczelnie korkujemy i odstawiamy na 3 tygodnie do chłodnego, pozbawionego przewiewów miejsca. Napój podajemy dobrze schłodzony, w wysokich kieliszkach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz