Jajka w galarecie

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag gotowanej szynki 
- 10 szklanek chudego rosołu (może być z koncentratu)
- 4 łyżki mielonej żelatyny
- 16 oliwek bez pestek lub 8 łyżeczek odsączonego, zielonego groszku konserwowego
- liście sałaty
- świeża rzeżucha
- rzodkiewki
- pomidory

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, łączymy ze szklanką wrzącego rosołu, dokładnie mieszając, aż się całkowicie rozpuści, dodajemy pozostały letni rosół i rozlewamy do kokilek na wysokość centymetra. Naczynia z galaretą odstawiamy do zastygnięcia (najlepiej na środkową półkę w lodówce). Kiedy galareta dobrze stężeje wkładamy po 3 połówki ugotowanych jajek żółtkami do spodu, pokrojoną w kostkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek. Całość zalewamy pozostałą galaretą i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem każdą porcję układamy na liściu sałaty, umieszczamy na płaskim półmisku, przybieramy rzeżuchą, różyczkami z rzodkiewek lub cząstkami pomidora.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne