liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 banany
- 4 porcje lodów śmietankowych
- czubata łyżeczka ciemnego kakao
- 1/2 tabliczki (5 dag) twardej, gorzkiej czekolady
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- kieliszek aromatycznego rumu
- 2 łyżki cukru
Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z cukrem i rumem, na wrzątek wrzucamy pokrojone w skośne plastry banany trzymamy na ogniu maksymalnie minutę, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Wyjęte łyżką cedzakową ciepłe plasterki bananów rozkładamy w równych ilościach na płaskich, wychłodzonych w lodówce, talerzykach, a do syropu, w którym banany się gotowały, dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, kawę i, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsty, aromatyczny, o aksamitnej konsystencji sos. Przed podaniem deseru, na talerzykach z zimnymi bananami kładziemy porcje lodów i zalewamy sosem, Podajemy bez innych dodatków.
0 komentarze:
Prześlij komentarz