Kwas miodowy

liczba porcji: 6l 
czas przygotowania: 120 min (oprócz czasu na fermentację) 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 
- 50 dag aromatycznego miodu lipowego lub akacjowego
- 10 dag rodzynek
- 2 duże cytryny
- 10 dag świeżych drożdży
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- 6l dobrej wody (stołowej, oligoceńskiej, źródlanej)

Do łyżki ciepłej wody sypiemy pokruszone drożdże, mieszamy, dodajemy łyżkę miodu, ucieramy, aż składniki się połączą, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miód przekładamy do dużego naczynia, zagotowujemy, zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej powstałą pianę, dodajemy goździki, korę cynamonową, zalewamy całą wodą, zagotowujemy ponownie, usuwamy raz jeszcze powstałą pianę i odstawiamy do wychłodzenia. Letni płyn przelewamy do kamiennego garnka, dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, nakrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na całą dobę w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce. Ze sfermentowanego płynu usuwamy powstałą pianę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, mieszamy.
Do dokładnie umytych, suchych butelek ze szczelnym zamknięciem wrzucamy po kilka rodzynek, nalewamy płyn do wysokości 7/8 butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do ciemnej, pozbawionej przewiewów piwnicy. Kwas jest doskonały już po 2 dniach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne