liczba porcji: 10
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie jajek i warzyw)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 10 cienkich plastrów gotowanej szynki lub parzonej polędwicy
- gęsty sos majonezowy
- czerwona papryka
- zielenina
Sałatka:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka zielonego groszku w zalewie
- duże jabłko
- 2 cebulki
- ugotowana marchew
- ugotowany korzeń pietruszki
- 1/2 ugotowanego selera
- marynowana cukinia
- marynowane grzybki
- 2 ogórki konserwowe
- majonez
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki sałatki siekamy, dodajemy odsączony groszek, łączymy z majonezem wymieszanym z musztardą i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań. Sałatkę dzielimy na 10 porcji, układamy na płaskim półmisku, w każdej robimy lekkie wgłębienie. Jajka obieramy ze skorupek, plastry szynki zwijamy w rulonik, w górną część wkładamy jajko i układamy na sałatce, porcje zalewamy gęstym majonezem. Całość przybieramy zieleniną i kompozycją z paseczków z czerwonej papryki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz