Jajka mollet w sałatce jarzynowej

liczba porcji: 10 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie jajek i warzyw)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 10 cienkich plastrów gotowanej szynki lub parzonej polędwicy
- gęsty sos majonezowy
- czerwona papryka
- zielenina

Sałatka:
- 3 jajka ugotowane na twardo 
- puszka zielonego groszku w zalewie
- duże jabłko
- 2 cebulki
- ugotowana marchew
- ugotowany korzeń pietruszki
- 1/2 ugotowanego selera
- marynowana cukinia
- marynowane grzybki
- 2 ogórki konserwowe
- majonez
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz

Wszystkie składniki sałatki siekamy, dodajemy odsączony groszek, łączymy z majonezem wymieszanym z musztardą i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań. Sałatkę dzielimy na 10 porcji, układamy na płaskim półmisku, w każdej robimy lekkie wgłębienie. Jajka obieramy ze skorupek, plastry szynki zwijamy w rulonik, w górną część wkładamy jajko i układamy na sałatce, porcje zalewamy gęstym majonezem. Całość przybieramy zieleniną i kompozycją z paseczków z czerwonej papryki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne