liczba porcji: 10
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
- 2 czubate łyżki posiekanej rzeżuchy i młode całe listki
- marynowana papryka
- liście sałaty
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy - farsz powinien być pulchny i lekko pikantny. Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz