Kaczka w maladze

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie kaczki)  
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 
- mięsna, młoda kaczka (2-2,2 kg)
- podroby z kaczki
- szklanka malagi lub innego czerwonego, półsłodkiego wina
- owoce (świeże lub z kompotu)
- oliwa do smażenia
- włoszczyzna (bez kapusty)
- liść laurowy
- ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 3 płaskie łyżki mielonej żelatyny

Wymytą, wytartą do sucha, oproszoną przyprawami kaczkę odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce, przekładamy do brytfanny, lekko smarujemy tłuszczem i pieczemy uważając, by była równomiernie zrumieniona. Z podrobów, włoszczyzny i przypraw gotujemy smak na galaretę, dając tyle wody, by po ugotowaniu pozostały 3 szklanki wywaru. Gorący cedzimy, łączymy z malagą i wcześniej namoczoną, rozpuszczoną na parze żelatyną, całość lekko podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Na głębokim półmisku układamy porcje pozbawionej kości kaczki (zrumienioną skórą na wierzch), otaczamy każdą porcję owocami, zalewamy galaretą, wstawiamy do lodówki (nawet na kilka godzin). Przed podaniem przybieramy półmisek świeżymi listkami melisy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne