Zupa marchewkowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- duży pęczek (ok. 30 dag) młodych marchewek
- 4 szklanki rosołu może być z koncentratu, najlepiej drobiowy lub wywaru z jarzyn 
- cebula
- posiekana zielenina
- łyżka masła
- sól
- pieprz

Na maśle podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia - często mieszając, posiekaną cebulę i pokrojoną w krążki marchew, nie dłużej niż przez 5 min. Gdy jarzyny lekko się zeszklą i puszczą sok, przekładamy je do naczynia z rosołem i gotujemy razem do miękkości marchewki. Zupę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku i podajemy gorącą, obficie posypaną zieleniną. Najsmaczniejsza jest z dodatkiem małych grzanek z tostowego chleba.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne