Zupa pomidorowa z kluskami

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 3 szklanki esencjonalnego rosołu z drobiu
- 2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżych pomidorów
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz

Kluski: 
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 2 jajka
- żółtko
- szczypta soli i gałki muszkatołowej

Jajka, żółtko, mleko i przyprawy dokładnie łączymy, lekko ubijając. Gdy składniki będą jednolite i spienione, przelewamy do średniej wielkości kokilki do zapiekania, wstawiamy do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą i gotujemy, aż masa jajeczna zastygnie (ok. 10 min). Wyjmujemy, kroimy w zgrabne kluseczki, rozkładamy na talerzach. Rosół zagotowujemy z sokiem z pomidorów, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, dodajemy koperek i zalewamy kluseczki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne