Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki: 
- czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu (ok. 20 dag) 
- 6 szklanek esencjonalnego wywaru z włoszczyzny i kości lub rosołu z koncentratu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- plaster gotowanej szynki lub chudej wędliny
- łyżka tłuszczu
- szklanka śmietany i łyżka gęstej śmietany 
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz

Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje. Wlewamy trochę rosołu i przecieramy przez sito, od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po 3 min zestawiamy z ognia.
Ugotowane, obrane ze skorupek jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Żółtka ucieramy z drobno posiekaną szynką lub inną wędliną oraz śmietaną i przyprawami. Powstałą masę nakładamy do białek, formując zgrabny czubek, i rozkładamy - po 2 połówki - na talerzach. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą ale nie gorącą zupą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne