liczba porcji: 4
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 3 średniej wielkości głowy świeżych brokułów
- 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki utartego żółtego sera o pikantnym smaku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Na gorący wywar z jarzyn lub rosół wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy ok. 15 min, aż składniki będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito albo rozbijamy w malakserze. Przelewamy ponownie do naczynia, w którym zupa się gotowała, doprawiamy do smaku, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy tartym serem i od razu podajemy. Dodatkiem mogą być małe zrumienione grzanki lub zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz