Zupa brokułowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 
- 3 średniej wielkości głowy świeżych brokułów
- 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki utartego żółtego sera o pikantnym smaku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz

Na gorący wywar z jarzyn lub rosół wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy ok. 15 min, aż składniki będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito albo rozbijamy w malakserze. Przelewamy ponownie do naczynia, w którym zupa się gotowała, doprawiamy do smaku, dodajemy dokładnie spienioną śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy tartym serem i od razu podajemy. Dodatkiem mogą być małe zrumienione grzanki lub zasmażane ziemniaki z cebulą i skwarkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne