liczba porcji: 8
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 0,5 1 lodów śmietankowych lub waniliowych
- bita śmietana
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki pełnego mleka lub mleka i słodkiej, 12% śmietany (pół na pół)
- 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao lub mielonej czekolady
- 4 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, naczynie z żelatyną stawiamy na garnuszku z wrzątkiem (powinna się rozpuścić). Mleko i śmietanę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao lub czekoladę, a gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając, ciepłe mleko i rozpuszczoną żelatynę. Składniki nadal ubijamy, aż powstanie jednolity, bardzo puszysty mus, który od razu wstawiamy na 10 min do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z cukrem pudrem, aż powstanie ścisła i lśniąca piana. Mieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, z wychłodzonym musem i natychmiast przekładamy do lekko zwilżonej, wysypanej miałkim cukrem, karbowanej formy i wstawiamy na kilka godzin (można do następnego dnia) do lodówki. Mus kroimy w zgrabne porcje i wykładamy na płaski talerz. Podajemy na talerzykach lub w pucharkach, przybrany porcją lodów i bitą śmietaną. Osoby dorosłe mogą polać mus małym kieliszkiem aromatycznego rumu lub innym, ulubionym alkoholem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz